De actieve behandeling start met het plaatsen van de beugel. Dit kan een uitneembare of een vaste beugel zijn.

Indien ervoor gekozen is om een uitneembare beugel te plaatsen, kijken we tijdens dit bezoek of de beugel goed past en nergens pijn doet. Ook leggen we uit hoe de beugel gedragen en gereinigd dient te worden.

Het plaatsen van een vaste beugel is geen pijnlijke behandeling, maar wel een relatief lange behandeling. Na het plaatsen van de beugel geven we een uitgebreide instructie hoe de beugel gereinigd dient te worden. De eerste week na het plaatsen van de beugel zijn de tanden en kiezen gevoelig bij het eten.
De mate waarin iemand last heeft van gevoeligheid van de tanden verschilt van persoon tot persoon.

Daarna controleren we op regelmatige basis de beugel en worden de benodigde aanpassingen gedaan.

Indien er uitsluitend gewerkt wordt met een uitneembare beugel adviseren wij deze geleidelijk af te bouwen. Uiteraard leggen we uit hoe dit dient te gebeuren.

Wanneer we gewerkt hebben met een vaste beugel worden er altijd spalkjes geplaatst achter de voortanden, zowel in de boven- als onderkaak. Ook adviseren wij een invisible (transparant hoesje) te dragen gedurende de nacht.

Na de actieve behandeling

Nadat de beugelbehandeling beëindigd is, beoordelen we nog een aantal keer de stabiliteit van het behandelresultaat. Ook worden dan de spalkjes en het correct passen van de retentiebeugel bekeken.